Dieta dla zębów, czyli co jęść, by mieć zdrowe zęby??

Dieta dla zębów, czyli co jęść, by mieć zdrowe zęby?

Czy odżywianie ma wpływ na zdrowie naszych zębów? Co wzmacnia nasze zęby? Jakie produkty warto jeść, a jakich unikać?

Piękny uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, a chcąc go zachować na wiele lat musimy po prostu o niego dbać. Oprócz prawidłowej higieny jamy ustnej, regularnych wizyt u lekarza, istotne jest również właściwe odżywianie. Bo to, co jemy także wpływa na stan naszych zębów.

Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie.

Niezbędnym minerałem budulcowym zębów jest wapń, który nadaje zębom odpowiednią twardość i wytrzymałość. Największą ilość wapnia zawierają mleko, przetwory mleczne: jogurty, kefiry, maślanki, twaróg. Osoby, u których występuje alergia pokarmowa na białko krowie, powinny pamiętać o odpowiedniej suplementacji, bądź spożywać inne pokarmy niemleczne, zawierające wapń, jak np. rośliny strączkowe, orzechy, pestki słonecznika, wędzone ryby.

Kolejnym minerałem budulcowym szkliwa i zębiny jest fluor. Fluor działa antybakteryjnie, rozcieńcza kwasy powstałe w jamie ustnej po posiłkach, dodatkowo wzmacnia szkliwo. Zwierają go czarna i zielona herbata, sól fluorowana, woda mineralna, ryby, ryż, soja, marchew, produkty zbożowe.

W naszym menu nie może zabraknąć również witaminy D, która sprzyja przyswajaniu się wapnia, a także odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, jak np. łosoś, makrela oraz jajka.

Bardzo ważna w naszej diecie jest witamina C, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu, co przeciwdziała krwawieniom dziąseł. Znajdziemy ją w warzywach (papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły) i owocach (owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki, truskawki).

Za utrzymanie w dobrym stanie błony śluzowej jamy ustnej odpowiada z kolei witamina A. Wzmacnia dziąsła, niszczy bakterie, chroniąc zęby przed rozwojem próchnicy. Witamina A występuje w rybach, wątróbce, jajach, maśle, serach żółtych, marchwi, warzywach zielonych, morelach, brzoskwiniach, śliwkach, wiśniach.

Bez wątpienia wrogiem zębów jest cukier. Cukry są najlepszą pożywką dla bakterii. Najgorsze dla zębów są lizaki, cukierki i wszystkie słodycze oblepiające zęby.

Pamiętamy również, że po wieczornym myciu zębów nie powinno spożywać się jakichkolwiek słodkich płynów, dopuszczalna jest tylko woda.

Zakres usług