Dieta dla zębów, czyli co jęść, by mieć zdrowe zęby??
Czy odżywianie ma wpływ na zdrowie naszych zębów? Co wzmacnia nasze zęby? Jakie produkty warto jeść, a jakich unikać?
Piękny uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, a chcąc go zachować na wiele lat musimy po prostu o niego dbać. Oprócz prawidłowej higieny jamy ustnej, regularnych wizyt u lekarza, istotne jest również właściwe odżywianie. Bo to, co jemy także wpływa na stan naszych zębów.
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie.
Niezbędnym minerałem budulcowym zębów jest wapń, który nadaje zębom odpowiednią twardość i wytrzymałość. Największą ilość wapnia zawierają mleko, przetwory mleczne: jogurty, kefiry, maślanki, twaróg. Osoby, u których występuje alergia pokarmowa na białko krowie, powinny pamiętać o odpowiedniej suplementacji, bądź spożywać inne pokarmy niemleczne, zawierające wapń, jak np. rośliny strączkowe, orzechy, pestki słonecznika, wędzone ryby.
Kolejnym minerałem budulcowym szkliwa i zębiny jest fluor. Fluor działa antybakteryjnie, rozcieńcza kwasy powstałe w jamie ustnej po posiłkach, dodatkowo wzmacnia szkliwo. Zwierają go czarna i zielona herbata, sól fluorowana, woda mineralna, ryby, ryż, soja, marchew, produkty zbożowe.
W naszym menu nie może zabraknąć również witaminy D, która sprzyja przyswajaniu się wapnia, a także odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, jak np. łosoś, makrela oraz jajka.
Bardzo ważna w naszej diecie jest witamina C, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu, co przeciwdziała krwawieniom dziąseł. Znajdziemy ją w warzywach (papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły) i owocach (owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki, truskawki).
Za utrzymanie w dobrym stanie błony śluzowej jamy ustnej odpowiada z kolei witamina A. Wzmacnia dziąsła, niszczy bakterie, chroniąc zęby przed rozwojem próchnicy. Witamina A występuje w rybach, wątróbce, jajach, maśle, serach żółtych, marchwi, warzywach zielonych, morelach, brzoskwiniach, śliwkach, wiśniach.
Bez wątpienia wrogiem zębów jest cukier. Cukry są najlepszą pożywką dla bakterii. Najgorsze dla zębów są lizaki, cukierki i wszystkie słodycze oblepiające zęby.
Pamiętamy również, że po wieczornym myciu zębów nie powinno spożywać się jakichkolwiek słodkich płynów, dopuszczalna jest tylko woda.